Pulce naar een baas met structuur en power

Mijn hond Pulce, een Bulmastiff, is van fokker af een angstige hond. Ze is een ontzettend lief en zachtaardig beest, dol op knuffelen en kan heel goed met onze andere honden. Ze is opgegroeid met twee bijna-pubers en de laatste jaren ook met een baby in huis. Buiten was ze echter niet lief! Ze is altijd schrikachtig geweest en vindt het buiten niet altijd gemakkelijk. Twee jaar geleden (ongeveer) heeft ze iemand gebeten. Heel oppervlakkig, ging heel snel, geen schades.

Ik reis sinds enige tijd twee keer per maand naar het buitenland en ben dus veel weg, ongeveer 14 dagen per maand. Als ik weg ben heb ik altijd een oppas thuis. Mensen die het leuk vinden om op een hond te passen in combinatie met een nieuwe omgeving. Deze mensen ‘wonen’ dan bij mij in, het is dus geen uitlaatservice. Mijn twee andere honden gaan goed met deze situatie om maar Pulce niet. Twee tot drie maanden geleden heeft ze een hond gebeten. Die had flink wat hechtingen nodig. Daarna heeft ze een mevrouw gebeten. En heftig ook. Mijn hond moet een thuis hebben met een stabiele en stevige baas die er ook echt voor haar is; ik ben teveel weg om haar dit te kunnen bieden en kan niets veranderen aan mijn buitenlandse trips. De oppassers die ik altijd in huis heb kunnen haar ook niet de structuur en zekerheid geven, die ze zo hard nodig heeft.

Wat te doen? Ik wilde mijn hond niet zomaar ‘doorschuiven’ naar een andere eigenaar: ze is, door haar onzekerheid buiten, onvoorspelbaar, en ook enorm sterk. Voor je het in de gaten hebt springt ze ergens (hond/ mens) naartoe. Via mijn dierenarts kreeg ik de tip om contact op te nemen met Hondenplusagressie. Na het bekijken van hun website (duidelijke informatie!) heb ik een uitgebreide mail geschreven en had dezelfde dag nog telefonisch contact. Wat direct opviel was het begrip van Hondenplusagressie voor zowel de situatie van de hond als voor mijn situatie als eigenaar. Ik kon m’n verhaal en zorgen even kwijt en alle vragen stellen die ik had. Het gesprek, de website, de tip via mijn dierenarts én de wetenschap dat ook de dierenbescherming honden met agressieproblemen naar Hondenplusagressie brengt, hebben mij doen besluiten om mijn hond af te staan. Dit betekent dat ik Pulce via Hondenplusagressie laat testen en herplaatsen bij een baas die er wel echt voor haar kan zijn en voldoende power heeft.

Afscheid nemen van je hond is heftig. Daar doet een professionele opvang niks aan af, behalve de wetenschap dat je je hond in goede handen achterlaat. Het haalt geen pijn weg maar geeft wel een rustig gevoel. De wijze waarop de medewerker acteerde toen ik mijn hond kwam brengen was zeer professioneel richting de hond met empathie voor mij. Daarnaast vroeg Hondenplusagressie mij in hoeverre ik geïnformeerd wilde worden over het verloop van de herplaatsing van Pulce. Dat is voor iedereen persoonlijk.

Mijn hond is goed door de test gekomen. De uitslag was dat ze nog herplaatsbaar was maar ook dat het goed was dat ik haar voor herplaatsing had aangeboden. Met mijn vele oppassers aan huis kon het echt niet langer zo doorgaan; dat zou zeker tot meer ongelukken leiden. Ik kreeg de uitslag via de mail, gevolgd door een uitvoerige telefonische toelichting. Erg prettig.

Pulce werd doorgeplaatst naar een asiel vanwaaruit de herplaatsing georganiseerd zou worden. Het asiel ontving de ‘spelregels’ voor Pulce en eigenschappen waar een nieuwe baas aan moest voldoen. Na de hond zou ook de ‘nieuwe’ baas getest worden 🙂

Gelukkig is Pulce al na 3,5 week herplaatst. Hiervan kreeg ik bericht op het moment dat de hond al verhuisd was. Bijzonder fijn om te horen.

Kortom: Hondenplusagressie kwam op mij zeer professioneel over, zijn helder in communicatie en voldoende empatisch en persoonlijk. Dit en de duidelijke informatie op de website, ook gebruikt ook door de dierenbescherming – op het moment dat ik mijn hond kwam brengen werden ook twee honden afgeleverd door de dierenbescherming – gaf mij extra vertrouwen.

Bram