03 mrt Ollie, een lieverd met een rugzak
Met 13 weken hebben we Ollie uit het nest opgehaald. Een rashond, Nizinny, met een zeer pure lijn. Feitelijk te laat, aangezien de socialisatie periode tussen de 8 en 12 weken zit…Ollie groeide op tussen zijn ouders, broers, zussen en een pittige tante. Op een boerderij in ‘the middle of nowhere’ bij een ouder echtpaar met nog zo’n 20 honden. Hij was helemaal niets gewend qua geluid, auto’s, andere mensen ed. Alleen de hondentaal was hem bekend.
Het duurde een behoorlijke lange tijd om enigszins een band met Ollie op te bouwen, laat staan dat andere familieleden en vrienden dat zouden kunnen. Na een puppycursus en twee vervolgcursussen waren we na dertig lessen iets wijzer geworden. Hij had het een en ander geleerd als ‘zit’, ‘af’ etc, maar verder bleef Ollie in onze ogen een onzekere, zielige en moeilijke hond met een heel sterk karakter. Moeilijk in benaderen en begrijpen.
Na een hap-/bijtincident bij een familie-etentje hebben we besloten dat dit gedrag niet langer door de beugel kon! Onze grootste vraag was of Ollie dan misschien vals zou zijn? En wij waren inmiddels zo aan hem gehecht, dat we er niet aan moesten denken om afstand van hem te moeten doen! Wij zijn gaan zoeken op internet naar mogelijke hulp en kwamen uit bij Hermien en Barry van Hondenplusagressie. Duidelijke website en duidelijke taal. We hebben digitaal contact gezocht en we werden direct gebeld door Barry. Hij zag wel in dat de nood bij ons groot was. Het contact met Barry voelde meteen goed en professioneel.
Hermien kwam op korte termijn bij ons langs met al haar expertise. Wij waren ‘flabbergasted’ hoe zij Ollie kon lezen. Het betrof o.a. een complete analyse van Ollie en tijdens de bespreking hiervan vielen er voor ons allerlei kwartjes:
- 5 jaar achterlopen, doordat hij te laat uit het nest is gehaald
- ramvol ónnodige vaccinaties
- castratie midden in z’n puberteit
Wat voelden wij ons naar over dit alles, temeer omdat wij in onze ogen gedacht hadden er alles al aan gedaan te hebben om hem een mooie plek bij ons te geven. Afijn, het mooiste nieuws voor ons was dat Ollie beslist niet vals is, maar meer een ‘zielig geval’.
Met andere voeding, andere vorm van trainen en veel geduld moest Ollie ‘terug naar de basis’.
Ook moeten we thuis veel met Ollie oefenen maar op een dusdanige manier dat hij een ander deel van z’n hersens traint. Klonk allemaal zeer aannemelijk en logisch.
Ollie zal altijd een zekere gebruiksaanwijzing houden, maar doordat wij hier nu zoveel beter mee om kunnen gaan is het voor ons allemaal veel begrijpelijker en leuker geworden.Er ging een compleet nieuwe wereld open over hoe een hond vanuit verschillende perspectieven op te voeden. Zeer leerzaam, inspirerend en vooral aan te raden aan elke hondenbezitter!
Sander & Inge