klantverhaal

Noi was slecht gesocialiseerd

Het is begin januari als ik in contact kom met Hermien van Hondenplusagressie. Een naam die direct laat zien waar het om gaat: agressie bij honden. 

Ik liep met mijn hond Noi tegen mijn eigen beperkingen aan. Ik had hem al 11 jaar en al die tijd vertoonde Noi steeds weer hetzelfde problematische gedrag. Noi is een leuke hond maar als hij schrikt, ‘snapt’/bijt hij. Daarbij wil hij mensen die bij mij komen of weer weg gaan, nog wel eens van achteren bijten. Ondanks dat we uren liepen en hij alles kreeg wat een hond nodig had, sloopte hij ook vaak mijn woning.

Ik kwam voor een analyse bij Hermien en zij vertelde mij in duidelijke en heldere taal wat volgens haar het probleem was. Noi was een hond met een slechte socialisatie en een niet al te brede sociale borging. Dit betekende dat hij niet heel veel beter kon dan dat hij nu liet zien. Door de analyse werd ik mij er ook van bewust dat ik veel dingen al goed deed om incidenten te voorkomen.

Hermien stelde een rapport op dat ik de komende periode als leidraad kon gebruiken in mijn omgang met Noi. Ook gaf zij mij het advies om zowel Noi als mijzelf zeker een maand de tijd te geven om verbeterd gedrag te bereiken. Zij wist dat ik er alles aan wilde doen voordat ik een beslissing nam, die niet meer terug te draaien is.
Ik heb een maand mijn best gedaan en de adviezen opgevolgd, omdat ik heel veel om Noi geef en hem al heel lang heb. Maar na de zoveelste sloopbui heb ik uiteindelijk besloten om hem in te laten slapen.

Het fijne was dat ik door Hermien niet werd veroordeeld
Ik kreeg juist begrip voor mijn situatie en eventuele beslissingen die ik moest nemen. Ze gaf mij de energie en begeleiding om het nog een kans te geven met Noi maar steunde mij ook toen het niet meer lukte. Ik ben erg blij dat ik de stap heb gezet om de hulp van Hondenplusagressie in te roepen. Nu weet ik dat ik er alles aan gedaan heb om met Noi een goed leven te kunnen hebben. Helaas bleek dit niet mogelijk. Het gedrag van Noi was te ver doorgeslagen. De oprechte en eerlijke manier van communiceren door Hondenplusagressie hielp mij bij de verwerking van de moeilijke beslissing die ik toch heb moeten nemen.

Ik kan iedereen die tegen een grens aan loopt met zijn hond, Hondenplusagressie aanbevelen. Het hoeft hier trouwens niet alleen om agressie te gaan. Ook voor andere gedragsproblemen of hulp bij de opvoeding van je hond, kun je bij hen terecht. Mijn ervaring is dat Hermien precies weet waar ze mee bezig is, hoe ze moet analyseren en waar zij jou en de hond het beste mee kan helpen.

Robin Lange