klantverhaal

Na zes weken liet Marshall ander gedrag zien

Al sinds lange tijd bekeek ik websites van dierenasielen op zoek naar een hond die wij een tweede kans konden geven. Op een dag zag ik Marshall, een heel magere Old English Bulldog. Dit was op een donderdag en zaterdag zat hij al bij mij in de auto richting huis.

Thuis ging het super, althans de eerste 6 weken. Zoals wij later ook van Hermien hebben geleerd heeft een hond altijd een gewenningsperiode van circa 6 weken voordat hij zijn eigenlijke gedrag laat zien. Na deze weken zagen wij dan ook een andere Marshall. Hij werd schichtig als wij voorwerpen in onze hand hadden en dook ineen alsof hij geslagen zou worden. Ook ging hij steeds meer trekken richting andere honden, uit interesse, dachten wij.

Marshall heel mager
Toen wij Marshall adopteerden was hij onder de 25 kilo en hij moest naar circa 35 kilo

Bang zijn voor mensen was redelijk snel afgeleerd maar honden ontmoeten bleef een probleem. Na een incident in het bos waarbij Marshall gebeten leek te worden en toen zelf de andere hond in het oor beet, besloten wij hulp in te roepen. Het bleef gelukkig bij een klein gaatje in het oor maar het had natuurlijk ook heel anders kunnen aflopen.

Met al onze goede bedoelingen en eigen aanpak (gebaseerd op honden zonder gedragsproblemen), ging dit onze kennis te boven. Maar waar kun je terecht? Via Google vonden wij de website van Hondenplusagressie en dachten wij gelijk: dit is het! Na een telefoongesprek met Barry waren wij overtuigd en gingen wij met Hermien en Barry het trainingstraject in. Marshall had zijn interesse namelijk inmiddels ingeruild voor ‘aanval is de beste verdediging’ dus hulp en advies was dringend nodig.

Tijdens de intake met Hermien hebben wij met Marshall een rondje gelopen bij haar in de buurt. Wij kwamen langs lama’s, eenden en andere dieren en Hermien analyseerde zijn én ons gedrag. Je staat versteld hoeveel signalen een hond afgeeft wanneer je ze eenmaal herkent. Bij ieder die was Marshal compleet gefocust op het dier en klaar voor de aanval. Hierna volgde een ontmoeting met de Dobermanns van Hermien, met een hek tussen de honden! Marshall vertoonde zeer opgewonden en agressief gedrag dat Hermien gelijk wist te doorbreken. Daarna zocht hij steun bij mijn vriendin en liet de honden van Hermien verder met rust.

Na de gedragsanalyse zijn wij een trainingstraject ingegaan waarbij de focus op ons lag, en niet op Marshall. Dit was in het begin lastig te accepteren maar het baasje moet allereerst het gedrag van de hond herkennen om juist te kunnen handelen. Dat betekent niet dat Marshall geen gedragsproblemen zou hebben zonder ons, verre van dat. Maar wanneer wij zijn gedrag niet herkennen en niet weten hoe wij met situaties om moeten gaan dan kunnen wij hem niet helpen. Dit deden wij 1x in de twee weken waarna wij oefeningen mee kregen om thuis uit te voeren.

Eerlijk is eerlijk, wij mogen zeggen dat het resultaat spectaculair is. In de vijfde (!) les hebben wij een ultieme beproeving gehad. Hermien had een hond intern voor training die ook andere honden had aangevallen en daarnaast ook nog eens agressief was tegen mensen. Ons werd verteld dat wij gingen trainen door Marhall naast ons te laten lopen (binnen 5 lessen had hij geleerd om zich te focussen op ons tijdens het lopen) en langs deze hond te lopen, die Hermien aangelijnd had. Wij gingen dus met een hond die 5 lessen daarvoor nog iedere hond wilde aanvallen, langs een hond lopen die een week daarvoor ook nog iedere hond wilde aanvallen. Wij hadden vertrouwen in onze training, maar dit was toch ontzettend spannend! Hermien is overigens de rust zelve en stelt iedereen gerust dat wanneer het fout zou gaan, zij wel in zou grijpen/corrigeren en hier had ik het grootste vertrouwen in. Daar gingen wij dan, Marshall ging links naast mij zitten en ik gaf het commando “naast” waarna wij langzaam langs Hermien en haar hond liepen, die zich aan de linkerkant van het fietspad bevonden. Tot mijn verbazing hield Marshall zijn focus tijdens het lopen volledig op mij en op het moment dat wij de andere hond passeerden keek hij heel even snel naar de ander hond en ging rechts van mij lopen. Hij verlegde zijn focus weer naar mij. Kippenvel, brok in onze keel, niet te beschrijven moment van geluk!

Marshall wordt getraind
Marshall gaat hier voor de tweede keer langs de hond en is volledig gefocust!

Uit dit laatste gedrag konden wij aflezen dat hij de hele tijd bang is geweest voor andere honden en door het gebrek aan inzicht van onze kant vloog hij in de “fight or flight” modus wat bij hem resulteerde in een fight modus. Door het vertrouwen dat hij tijdens de training in ons heeft gekregen, heeft Marshall leren toegeven aan zijn angst en in plaats van “baas, dat is een enge hond, ik maak hem af” werd zijn reactie “baas, dat is een enge hond, help mij alsjeblieft!”.

Zijn wij nu klaar met trainen? Nee! Wij maken zo snel vorderingen dat wij reuze benieuwd zijn waar wij naartoe kunnen werken. Het volgende doel is met hem door een drukke stad te lopen waarbij hij zijn focus op ons houdt. Hermien en Barry hebben het leven van Marshall en ons een stuk leuker gemaakt. Hermien en Barry, Marshall is jullie zeer dankbaar!