Morris: geen goede afloop, wel heel goed gevoel!

Morris was onze Amerikaanse Bulldog, met agressieproblemen. Op het moment dat we al bij de dierenarts waren om te overleggen over euthanasie gaf hij ons nog een laatste suggestie, namelijk om Morris te laten testen door Hondenplusagressie. Euthanasie is een zware beslissing en definitief!  Zo’n gedragstest kan uitwijzen of dit echt het beste is of dat er toch nog alternatieven zijn.

We namen contact op met Hermien van Hondenplusagressie, via de voicemail, en ze belde vrijwel direct terug. Wij waren verbaasd over wat zij al, ter voorbereiding op ons gesprek, had uitgezocht. Ze wist ondertussen wie wij waren ( even kijken op Facebook ),  wie onze hond was en waar hij vandaan kwam! Dat was heel fijn! Voor ons een teken van oprechte interesse.

Uit ons gesprek hielden wij echt het gevoel over dat we begrepen werden!
Zij snapte waar we het over hadden! Tijdens het gesprek kregen wij ook meteen allerlei opties aangereikt. Eindelijk iemand die onze zorg deelde en begreep! Ook kwam Hermien direct met een passende oplossing. Morris zou voor vier dagen intern kunnen in het asiel in Drachten, waar zij intensief mee samenwerkt!

In het asiel zou Hermien Morris zelf gaan testen op zijn gedrag. Aan de hand daarvan zou besloten worden of Morris nog te herplaatsen was. Meteen werd ons heel duidelijk gemaakt dat er ook een grote kans zou zijn dat hij de testen niet haalt. Oftewel ‘code rood’ kan krijgen. Dit betekent niet meer te trainen, niet herplaatsbaar. In dat geval moeten we Morris ophalen en zelf beslissen wat we met hem doen. We hebben dit ook zo gedaan. Na de vierde dag werden wij meteen ’s avonds gebeld over de testresultaten. Helaas waren wij precies op dat moment niet bereikbaar!
Dat is enorm balen want je wil wel heel graag weten hoe het is gegaan. Maar we mochten Hermien terugbellen tot tien uur ’s avonds! Uiteindelijk werd het kwart over tien toen we haar aan de telefoon hadden! Dit was echter geen enkel probleem want zij begreep als geen ander dat wij met smart op dit telefoontje zaten te wachten! Wat fijn dat we nog zo laat contact op mochten nemen. Dit gaf weer zo’n gevoel van groot begrip van hun kant. Heel fijn!

We kregen helaas slecht nieuws…. Morris heeft de testen niet met het gewenste resultaat doorstaan! Uitgebreid, duidelijk, maar vooral ook heel eerlijk kregen we de testresultaten van Morris uitgelegd! Aan alles voelden wij dat dit voor Hermien ook niet makkelijk was! We kregen zelfs zo laat in de avond nog alle ruimte en tijd om alles te vragen wat wij wilden weten. Natuurlijk kregen we niet te horen wat wij wilden horen, maar het waren wel eerlijke antwoorden.

Voor onze veiligheid en die van anderen hebben we voor Morris uiteindelijk moeten kiezen voor euthanasie. Ook om Morris uit deze onbehaaglijke situatie te halen. Tot dat definitieve moment hebben wij altijd mogen bellen, steun gekregen, advies mogen vragen hoe we dit het beste konden doen met onze kinderen…. En wanneer wij ook contact opnamen, het was altijd goed! Zelfs na de euthanasie.

Onze conclusie is dat bij Hondenplusagressie mensen werken met een goed hart! Eerlijk, medelevend, kundig, begripvol en met passie voor hun werk! Ondanks dat het voor onze Morris niet is afgelopen zoals we hadden gehoopt, hebben we een ontzettend goed gevoel overgehouden aan onze samenwerking met Hermien en Barry! Mocht u ooit met uw hond in een zelfde situatie belanden, dan bevelen wij deze mensen van harte aan!!!

Yvonne Weide, Hoogeveen