klantverhaal

Angstbijter Camille

Begin 2017 hebben we de zorg op ons genomen van Camille, de toen 5-jarige teckel (standaard, Black-Tan). Tot dan zorgde onze dochter voor hem, maar dat lukte vanwege privé redenen niet meer. We pasten geregeld op hem en vonden het geen probleem om de volledige zorg over te nemen. Bij haar had hij wel enkele “bijt-incidentjes” gehad, een onplezierige en onwenselijke eigenschap van een verder ontzettend lief en aanhankelijk hondje.

Camille heeft de neiging om bij sommige bezoekers eerst vriendelijk te doen en vervolgens achter iemand te gaan staan en dan zijn tanden eventjes in de achillespees te zetten. Bij ons deden zich helaas ook enkele bijtincidenten voor (bij eentje was een tetanusinjectie geboden) en toen dat in februari 2018 weer een keer gebeurde was de maat vol en hebben we hulp en advies gezocht.

Via de website van een dierenarts kwamen we in maart 2018 uit bij Hondenplusagressie, van Hermien en Barry Beijl. Eerst heeft Hermien bekeken of Camille een angstbijter of een agressiebijter was. ‘Gelukkig’ bleek het eerste het geval. Vervolgens zijn we met de instructies van haar aan de slag gegaan. Het ‘probleem’ lag meer bij ons dan bij hem.

Camille moest kort samengevat onderaan de roedel komen te staan en daarom moesten we heel consequent zijn in ons gedrag

Negeren als hij om aandacht vroeg, als laatste ging Camille naar binnen, als laatste kreeg hij eten, moest naast ons lopen, niet meer met de bal gooien, geen speeltjes meer, etc. Best een enorme opgave om hierin consequent te zijn. En we hebben vooral ook geleerd om het gedrag van Camille beter te leren lezen, met name signalen die Camille vooraf afgeeft wanneer het tot een bijtincident zou kunnen komen. Later ging het verder met vooral het belonen met wat lekkers van zijn goede gedrag, en het aanleren van een straf indien hij toch dacht even de leiding te nemen.

Een jaar later en enkele bezoeken aan Hermien in Boschoord verder en twee thuisbezoeken bij ons, merken we echt een verandering in zijn gedrag. Hij is buiten veel rustiger (maar wel alert op en gevoelig voor de beloningen) en binnen ook goed te hanteren. Steeds vaker is hij er bij wanneer er bezoek is en er hebben zich gelukkig geen nieuwe incidenten voorgedaan. We blijven echter wel alert en in sommige gevallen laten we hem nog niet bij het bezoek. We zijn heel erg tevreden over de begeleiding door- en adviezen van Hermien en kunnen haar en haar bedrijf van harte aanbevelen!