Gedragsbeoordeling

De grens is bereikt...

Twijfelt u of het nog verantwoord is om uw hond thuis, in uw gezin te houden?  Is er een grens bereikt in wat u of uw gezin nog aankan? Aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen helpen. Wij hebben kennis en meer dan tien jaar ervaring met het beoordelen en analyseren van ongewenst gedrag van honden. 

 

Onze aanpak

Als u niet meer weet wat u met uw hond en zijn extreme gedrag aan moet en u kunt het gedrag niet meer ombuigen of beheersen, dan kunnen wij dit gedrag van uw hond analyseren. We beginnen altijd met een een uitgebreid intakegesprek om een goed beeld te krijgen van de sociale status van uw hond.

 

Herplaatsing

Na de analyse kunnen wij aangeven of uw hond herplaatsbaar is en kunnen wij ons uitgebreide netwerk inzetten om een nieuw thuis en baasje voor uw hond te vinden. Wij gaan hierbij zorgvuldig te werk en niet over een nacht ijs. Doel is dat uw hond, het nieuwe baasje en de nieuwe omgeving een match zijn. Wij begeleiden niet alleen de hond maar hebben ook zorg voor u. Uw hond laten herplaatsen is geen makkelijke stap en wij begrijpen dat u er zeker van wilt zijn dat u uw hond hiermee helpt en hij een fijne nieuwe plek krijgt.

 

Doberman op de boerderij

 

Advies aan dierenarts 

Na uitgebreide analyse kan onze conclusie ook zijn dat het gedrag van uw hond te gevaarlijk is voor u, andere dieren, uw gezin en de omgeving. Zijn wij ervan overtuigd dat zijn extreme gedrag niet meer is om te buigen naar gewenst en veilig gedrag, dan kunnen wij ook adviseren om de analyse met uw dierenarts te bespreken. Alles uiteraard in goed overleg met u, in uw tempo en wat u aanvaardbaar vindt.

 

Kleurcodes

Om de uitkomst van de analyse goed uit te kunnen leggen aan onze klanten hanteren wij kleurcodes. De opbouw van de kleuren is gericht op het bepalen van de sociale interactie van uw hond. Vanuit een neutrale situatie laat een hond van nature sociaal of juist geen sociaal gedrag zien. Dit sociale gedrag ligt besloten in zijn genetisch pakketje.

 

Zodra de mate van sociale interactie in beeld is gebracht, kunnen wij veel gerichter adviseren. Als wij denken dat trainen het gedrag kan ombuigen, geven wij gelijk trainingstips en -adviezen mee. Ook kunnen we samen een of meer lessen inplannen. Onze ervaring in de afgelopen jaren is dat trainen ná een gedegen analyse, echt veel beter gaat.

 

Onze analyse wordt bij iedere hond op dezelfde wijze uitgevoerd. Dan is het prachtig om te zien hoe verschillend honden zijn.

Tarieven

  • Gedragsanalyse en therapie van 1,5 à 2 uur

    € 250,00*
  • Gedragsbeoordeling t.b.v. dierenarts

    € 175,00*

Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en reiskosten voor de eerste 10 km, daarna € 0,29 per km.

 

*Wij vragen een aanbetaling van € 75,00

Kleurcodes: hoe sociaal is de hond

Om de mate van sociale interactie te kunnen beschrijven is een viertal kleurlabels ontworpen: groen, geel, paars en grijs. De labels zeggen alleen iets over hoe sociaal de hond is, niet of hij gehoorzaam is of niet! Dat is iets wat, indien nodig, te trainen is.

Groen

De hond kan vrijwel alle omstandigheden aan!

Hij heeft zoveel sociale interactie dat hij, ondanks alle prikkels die hij ervaart, sociaal gedrag zal laten zien. Deze hond heeft totaal geen moeite zich aan te passen aan vreemde of onverwachte omstandigheden. Een gezin met kinderen is voor deze hond geen probleem.

Geel

Deze hond heeft meer duidelijkheid nodig dan de hond met groen label

Deze hond toont ook veel sociale interactie en zal geen uitschieters in gedrag laten zien. Het is een hond die normaal kan functioneren mits hij duidelijkheid krijgt . Dit is een hond die iets meer uitdaging geeft en geschikt is voor mensen die bijvoorbeeld eerder honden hebben gehad of die van nature veel overwicht hebben. Voor deze hond is over het algemeen een trainingsadvies voldoende. Wanneer een nieuwe eigenaar hier direct mee aan het werk gaat, heeft hij of zij een probleemloze hond!

Paars

Dit is een hond met meer uitdaging!

Bij deze hond is het van belang dat er vanaf dag één leiding wordt gegeven en dat de hond direct duidelijkheid krijgt. De beste oplossing voor deze hond is een (nieuwe) baas die ervaring heeft met honden en flink wat tijd wil investeren in trainen met de hond. De hond met een paars label kan op alle onderdelen die getest worden paars scoren of een paar uitschieters in paars vertonen. In het laatste geval kunnen alleen de paarse uitschieters extra onder controle gebracht worden. Als de hond op alle onderdelen in paars scoort, moet hij met strakke en consequente hand onder controle gebracht worden.

Grijs

Een hond die zich letterlijk in een grijs gebied bevindt

Deze hond heeft heel veel sturing nodig en dan kan het heel goed gaan. Fouten kan de (nieuwe) baas zich eigenlijk niet permitteren bij de grijze hond. Training is bij alle grijze honden noodzakelijk.

Rood

De hond maakt geen contact of op een manier die niet sociaal is

De hond bevindt zich constant in de overlevingsmodus waardoor hij zich niet kan aanpassen. Hij vertoont geen geaccepteerd gedrag.

 

Als wij zien dat een hond gelukkiger wordt van werken, bestaat de mogelijkheid de hond hiervoor op te leiden. Hij kan dan worden ingezet als speur-,
hulp-, sport- of surveillancehond.

Uw hond laten analyseren of heeft u een vraag over gedrag?