top of page
coaching_na-bijtincident.jpg

BIJTINCIDENT

Aandacht voor mentale schade

Wat voor effect heeft een bijtincident op het slachtoffer? Op het moment dat een hond u gebeten heeft kunnen daar fysieke en mentale klachten door ontstaan. Vaak is er direct aandacht voor de zichtbaar blauwe plek, schram of soms erger, de wond. Maar wat doet het met uw brein?

"Vaak is er aandacht voor fysiek zichtbare schade maar wat doet een bijtincident mentaal met iemand?" 

Uw hersenen kunnen door het bijtincident een korstlsuitingsmoment geven. Dat wil zeggen dat het hele of gedeelte van het incident zo angstig is geweest, onderbewust of bewust, dat uw brein is geblokkeerd. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die gemakkelijk te relateren zijn aan het incident zoals: angst voor honden. Maar er zijn ook klachten die lastiger te relateren zijn aan het incident, denk hierbij aan: lusteloosheid voelen, fobieën, onzekerheid, frustratie of prikkelbaarheid.

Het is heel goed mogelijk dat dit is ontstaan door het incident. Hoe kan dit?

​

Paniek

Paniekgevoelens kunnen voor kortsluiting in de hersenen zorgen, waardoor gegevens onjuist worden verwerkt door ons onderbewustzijn. Paniekervaringen van extreme dreiging, pijn of angst worden namelijk op een andere manier in ons geheugen opgeslagen. Om die reden kunnen we ze ons daarna niet zomaar bewust en volledig herinneren. Het vervelende daarbij is dat alle emoties en lichamelijke reacties van dat paniekmoment ook worden opgeslagen en gekoppeld aan een dergelijk traumatische gebeurtenis.


Is dat dan zo erg?

Ja, als je beseft dat alles wat wij dagelijks zien, horen, voelen, ruiken en proeven wordt geanalyseerd door ons brein. Iets zien is namelijk niet hetzelfde als begrijpen wat je ziet. Ons brein analyseert daarom voortdurend, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Om dit te kunnen doen heeft het brein vergelijkingsmateriaal nodig. We gebruiken daarvoor alles wat we ooit eens hebben opgeslagen in ons geheugen. Dit omvat alles wat we hebben geleerd of meegemaakt. Bij onschuldige herinneringen is er niets aan de hand maar zodra een traumatische gebeurtenis wordt geselecteerd als vergelijkingsmateriaal, worden ook de daaraan gekoppelde extreme emoties en lichamelijke reacties actief. Ze kunnen actief worden door het waarnemen van onbelangrijke dingen. Erger nog: ze achtervolgen je, je hele leven lang!

PMA COACHING

PMA (progressive mental alignment) is een methode voor het verminderen of laten verdwijnen van psychische en psychosomatische klachtenHet onderbewuste speelt hierbij een grote rol.

 

Steeds meer mensen hebben last van hyperventilatie, angsten, fobieën en depressiviteit. De PMA-methode kan je helpen hiermee af te rekenen. Een bijkomend voordeel is dat deze methode doorgaans snel werkt. Bovendien word je geleerd hoe je jezelf kunt ‘behandelen’ als zich een situatie voordoet waarbij dit nodig is. Wij hanteren deze methode bij de verwerking van bijtincidenten.

WAT TE DOEN NA EEN BIJTINCIDENT?

Na een bijtincident is het altijd zaak om je te laten behandelen bij je huisarts, zeker als er wonden zijn ontstaan. Vaak is een tetanus-prik nodig en het voorkomt erger. Ook dient u het incident te melden bij de gemeente waar het incident heeft plaatsgevonden (dus niet bij de politie, zoals nog weleens gedacht wordt). Gemeenten hebben vaak een zogenaamd ‘bijtprotocol’, zie dit voorbeeld op de website van de gemeente Zwolle. Dit is aan te raden omdat het incident dan vast ligt en u hier altijd later altijd op terug kunt vallen bij mogelijke gevolgen van de beet.

Wilt u meer informatie of gelijk een afspraak maken?

bottom of page